Waarom Transitiedesign?

Wanneer een bedrijf wil veranderen dan betekent dit dat een grote groep mensen anders moeten gaan werken. Al deze individuen hebben echter hun eigen werkwijzen en specialisaties. Sommigen doen vooral het klantcontact, anderen zijn meer technisch, financieel of bestuurlijk bezig. Al deze disciplines hangen met elkaar samen, want verandering in één discipline , betekent dat ook andere mensen hun werkwijze moeten aanpassen.

Door de sterke verbondenheid tussen disciplines bestaat er niet één oplossing wanneer het gaat om veranderen. De uitdaging is dus om verschillende oplossingsrichtingen te ontwikkelen die elkaar versterken.

In plaats van te kijken naar wat er niet goed gaat, kun je het perspectief ook omdraaien. Mensen zijn het namelijk vaak niet tevreden over hoe het proces nu loopt, maar wel over wat ideaal zou zijn voor de toekomst. Veel van deze goede ideeen zitten bij de groepen mensen die dagelijks met de materie werken. Door hun uitdagingen te begrijpen en hun werkwijze te onderzoeken, wordt duidelijk hoe hun werk samenhangt met andere delen van het proces. Als het systeem op zo'n manier in kaart is gebracht, worden nieuwe kansen voor verandering zichtbaar. Een groot voordeel van deze aanpak is dat de mensen hun eigen toekomstige situatie ontwerpen. Dit geeft eigenaarschap en energie.

We nemen dus een "ecosysteem benadering” voor het oplossen van problemen. Onze rol is om mensen te ondersteunen bij het in kaart brengen van het hun eigen systeem. We bieden methoden om hun samenwerking te vergemakkelijken, zodat ze impact kunnen genereren die groter is dan de som van hun delen.

Wij zijn de facilitators, cartografen, analisten, connectoren en versnellers van veelbelovende professionals.